Dette er et arkiv (arkivdato: 08.05.2009). Arkivet kan navigeres i som normalt med unntak av søk.

Gå til www.itu.no for å finne det aktive nettstedet og for å søke i arkivet.

hjem  

For svak IKT-kompetanse i skolen: 3 av 4 lærere bruker sjelden IKT i undervisningen

10.10.2007

PRESSEMELDING
Undersøkelsen ITU Monitor 2007 viser at skolen ikke klarer å integrere IKT i undervisningen. Lærerne har ikke den kompetansen som skal til for å nyttiggjøre seg digitale verktøy for å bedre elevenes læring. Dette er hovedbildet i den omfattende kartleggingen av alle de prosessene som skal bidra til en digitalt kompetent skole. Så mange som 9 av 10 elever på sjuende trinn benytter IKT-verktøy færre enn fire timer i uka.

Last ned rapporten her.

ITU Monitor 2007 dokumenterer at utviklingen i norsk skole går riktig vei, men at veien fram til målet om en digital kompetent skole er lang. ITU Monitor har undersøkt elevers og læreres digitale kompetanse ved å se på bruk og holdninger til IKT hos elever, lærere og skoleledere i 7. og 9. trinn i grunnskolen og VK1 (nå VG2) i videregående skole.

ITU Monitor 2007 viser at satsing på PC-dekning i skolen ikke er nok. – Det er lærernes kompetanse og arbeidsmønster, samt usystematisk skoleledelse som er flaskehalsen i norsk skole, ikke mangel på infrastruktur. Lærerne er blitt stadig bedre til å bruk IKT-verktøy i administrasjon og planlegging av undervisningen, men de evner ikke å integrere bruk av IKT i den pedagogiske hverdagen, sier Søby.

- Kunnskapsløftet sier at IKT skal benyttes i alle fag på alle trinn. Så langt ligger kunnskapsløftet an til å bli nok et fagert løfte. Selv om tallene viser at bruken øker, er det veldig langt igjen til vi kan påstå at IKT er en integrert del av undervisningen i norsk skole, sier Morten Søby, leder i ITU.

Det er spesiell grunn til å være bekymret over manglende integrering av IKT i grunnskolen: –Vi risikerer at elevene starter på bar bakke når de kommer på videregående. Å begynne å bruke IKT-verktøy på skolen når man er 16 år er ikke godt nok, hvis målet er en digitalt konkurransedyktig befolkning, sier Søby.

Undersøkelsen har spurt elever og lærere om hvor mye tid man bruker på IKT i skolen per uke, om IKT er en del av verktøyene i hvert enkelt fag og om lærere og skoleledere legger til rette for bruk av IKT i undervisningen.

For ytterligere kommentarer, kontakt seksjonsleder i ITU, Morten Søby: 920 31 459, prosjektleder for ITU Monitor, Vibeke Kløvstad: 934 59 860 eller informasjonskonsulent Magnus Hontvedt 936 53 245.

Pressedekning av saken:
TV2 Nyhetene
Aftenposten: PC-er støver ned
NRK: Klamrer seg til krittet
NRK Nett-TV
P4: Dataskrekk blant lærere


   Til nyhetsarkivet  Nyhetsarkiv


Utskriftversjon


Omtaler:

Les mer om ITU Monitor 2007 ITU Monitor 2007

Se også:

Les mer om ITU Monitor 2007 - Skolens digitale tilstand [FV 11] ITU Monitor 2007 - Skolens digitale tilstand [FV 11]
Les mer om Ungdom lærer foran skjermen Ungdom lærer foran skjermen

Kontakt ITU | Om ITU   Universitetet i Oslo